Sep
8
2017

Wil Can Fly!

Willam Lawrence Down-szindrómás. Tud repülni! Két és fél évvel ezelőtt írtam róla először.

Fotográfus édesapja (Alan) magából és fiából egyszerre csinált hőst azzal, hogy „megtanította repülni” Wilt. (Kiretusálva magát a képekből, melyeken szárnyaló fiát tartja.) E cikk elejére beollóztam az akkor 17 hónapos, veleszületett kromoszóma eltéréssel világra jött kisfiúról szóló első írásom utolsó sorait:

Wikipédia a Down-szindrómáról:

„Az oktatás és fejlesztés nagyon fontos, amit már csecsemőkorban érdemes elkezdeni. A korai gyógypedagógiai fejlesztések segítségével a Down-szindrómás gyerekek szinte mindent meg tudnak tanulni. A fejlesztésben részt vevő gyerekeknek jó az utánzóképességük, szívesen tanulnak. Külföldön számos példa van arra is, hogy magasabb szintű képzést igénylő vagy kreatív munkákat végeznek: van közöttük ruhatervező, pedagógus asszisztens, jelnyelvi tanár, étteremvezető, riporter, önkormányzati képviselő, sőt polgármester is.”

Hát ezért és így és ilyen módon repül Wil. Újra. Itt is. Első cikkem írásakor még csak tervezte a család, hogy egy Kickstarter kampánnyal finanszírozza majd azt a 3500 mérföldes utat, melyet Wil „végigrepül” majd. Azóta sikerült összegyűjteni a pénzt és 20 dollárért (+7 és fél zöldhasúért szállítják ki nekem Magyarországra) megvásárolható a falinaptár, melynek lapjain a hosszú út fotói láthatók. (A kampányból és a naptáreladásokból befolyt összeg felét két Down-szindrómás gyermekek segítésével foglalkozó jótékonysági szervezetnek (Reece’s Rainbow, Ruby’s Rainbow) adományozta a már hatgyermekes (!) család. (Wil az 5. gyermek.) A népes kompánia Bringing Light néven futó YouTube csatornája, továbbá ThatDadBlogja, Facebook oldala és Instagram csatornája is a Down-szindrómás gyermekek szüleit tervezi edukálni, inspirálni és támogatni. Például elmondani nekik azt, hogy Wiltől tanultak meg „lassabban élni” és ez nagy dolog! (A képek után a cikk végén egy videót találtok.)

Content not available.
Please allow cookies by clicking Accept on the banner
A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.

 

Szólj hozzá!